Hayatta başarılı olmak herkesin ortak arzusudur. Bu yolda bilinçli hareket etmek, iyi bir kariyer planlaması yapmak ve iyi bir eğitimle iyi bir meslek sahibi olmak ve hayat boyu iş hayatında bu kariyeri geliştirmek çok önemlidir. Bu konuda gençlerimize, birey-aile-okul üçgeninde yardımcı olmak, onları doğru yönlendirmek hepimizin görevidir. Gençlik geleceğimizdir, gençlerini iyi yetiştiren toplumlar geleceklerini inşa ederler.
Son yıllarda, bazı kamu ve özel sektör ileri teknoloji ürünler üreten firmalarda (örneğin Aselsan, Havelsan, TUSAŞ, Baykar Savunma, Togg, Aspilsan vb) çalışan gençlerimiz
çok güzel işler çıkarıyorlar. Özellikle ürettiğimiz İHA, SİHA vb savunma araçlarıyla, gençlerimiz tüm dünyanın hayranlığını kazandılar.
Gençlerimizin, TEKNOFEST vb organizasyonlara olan ilgisi, bu güzel işler çıkaran gençlerimizin yeni nesil için örnek alınacak başarılı şahsiyetler olacağının da en önemli ve mutluluk verici bir göstergesi olmuştur. Bu başarıların sürdürülebilir olması ve daha büyük başarılarla taçlandırılması için hepimize önemli görevler düşmektedir.
Çocukluk yıllarından akademik hayata başlayana kadar olan 29 yıllık süreçte; çiftçilik, hayvancılık, yabancı bir ülkede işçilik, şoförlük vb meslek alanlarda çalışmış ve sonradan akademik iş hayatına atılmış birisi olarak, bu süreçte edindiğim bazı bilgi ve tecrübelerimi, bu yazıda gençlerle paylaşmak ve yukarıda bahsettiğim güzel gelişmelere paylaşmak istedim.
Faydalı olması dileğiyle...
BAZI TAVSİYELER
✓Hem maddi hem de manevi anlamda kaliteli bir eğitim alan bireylerin yaşam kalitesi de yüksek olur. İyi bir eğitim almış ve başarılı olmuş bireylerden oluşan toplumlar da huzurlu ve refah düzeyi yüksek toplumlar olur. Bu nedenle başarılı bir kariyer için hedeflerinizi tespit etmek, bu doğrultuda iyi bir kariyer planlaması yapın ve iyi bir eğitim almaya çalışın.
✓Kariyer planlaması kapsamında, meslek seçimininde yeteneklerinize uygun, severek yapabileceğiniz ve kişiliğinize uygun mesleklere odaklanın.
✓Her anne-baba çocuğuna imkanları ölçüsünde iyi bir eğitim aldırmak için büyük fedakarlık yapmaktadır. Onlara layık olmak ve eğitim hayatında başarılı olmak için hedefleriniz doğrultusunda gayret edin ve sistemli çalışın. Motivasyonunuz yüksek ise hergün 2-3 saatlik; planlanmış ve düzenli bir çalışma ile üst düzey başarılar elde etmek mümkündür.
✓Yaşadığı çevreye bağlı olarak, erken yaşlarda; evde-mutfakta, bağda, bahçede, tarlada vb alanlarda kazanacağınız birçok beceri kariyerinizde size önemli maddi ve manevi kazanımlar sağlar, özgüveniniz ve motivasyonunuz artar.
✓İlk okul ve orta okuldan sonrasında lisede, ilgi, yetenek ve becerilerine uygun bir mesleki eğitim almak önemlidir. Daha ileri düzeyde eğitim almak isteyenler için bu mesleki eğitime uygun üniversite eğitimi almak başarılı bir kariyer ve kariyer gelişimi için çok önemlidir.
✓Olaylara ve sorunlara bilimsel yaklaşın, okuryazar düzeyinde bilimsel araştırma süreçlerini öğrenin ve uygulayın. Elinizdeki telefonu kullanarak arama motorlarında, birkaç uygun anahtar kelimeyle, bir tuşla aradığız bilgilere ulaşabileceğinizi unutmayın.
✓Yaşadığımız bu çağda, bilgisayar, tablet, akıllı telefon vb teknolojik araç-gereçler, kariyer süreçlerinde ve rutin hayatımızda vazgeçilmez teknolojik araçlar konumundadır. Bu araçlar, amacına uygun bir şekilde, faydalı yolda kullanmasını bilenler için büyük bir nimet, faydalı yolda kullanmasını bilmeyenler için bir külfettir.
✓Sağlığınıza dikkat edin ve sağlıklı beslenin, kötü alışkanlıklardan kendinizi koruyun, spor yapın, saatlerce hareketsiz bir şekilde bilgisayar ve telefonla meşgul olup sağlığınızı bozmayın, bu araçlarla çalışırken her 30-40 dakikada bir bir kaç dakika yürüyüp, basit kültür-fizik hareketleri yapın.
✓İmkanınız varsa yeteneklerinize uygun spor ve sanat dallarıyla uğraşın.
✓Eğitim hayatında tecrübe etmiş birisi olarak, çok önemsediğim bir husus da şudur: Dinimizi, tarihimizi ve kültürümüzü güvenilir kaynaklardan iyi öğrenin, bu konularla ilgili çok kitap okuyun, okuduğunuz kitaplardan ilginizi çeken bilgileri not alın, bu notlardan hareketle kendi düşüncelerinizi yazın ve siz de yazmaya başlayın ve kimbilir bu şekilde yaparak aynı zamanda iyi bir yazar olduğunuzu keşfedeceksiniz.
✓Genel-kültürünüzü artıracak, sizi motive edecek ve becerilerinizi geliştirecek kişisel gelişim kitaplarını da okumayı ihmal etmeyin.
✓Bu teknolojik çağda artık kütüphaneler sanal ortama taşınıyor, bu tür kitaplara e-kütüphanelerden, e-kitap şeklinde, elektronik ortamda ücretsiz ulaşmak mümkündür. Bu tür kitaplar için bilgi almak isteyenler sosyal medya üzerinden bana ulaşabilirler.
✓Bilim-teknolojideki gelişmeleri takip edin ve en az bir yabancı dili iyi öğrenin.
✓Üniversite yıllarında derslerde devamsızlık yapmayın, her gün düzenli çalışın, kariyerinizi geliştirecek öğrenci değişim programlarından yararlanın, seminer, konferans vb etkinlikleri takip edin. Lisans sonrası ALES, KPSS, Y. DİL vb sınavlara iyi hazırlanın. En azından uzmanlık düzeyinde akademik kariyer (Yüksek Lisans) yapanlar her daim avantajlı olurlar. Mesleğiniz ile ilgili uzmanlara kariyer ile ilgili danışın ve tavsiyelerine uyun.
✓Varlıkların sadece madde boyutuna takılmayın, herşey maddeden ibaret değildir, varlıkların mana boyutunu da düşünerek hareket edin, manevi açıdan güçlü olmak için dinimizi iyi öğrenin, ahlaki güzellikleri keşfedin, öğrendiklerinizi uygulayın ve yaratılanların en şereflisine yakışır bir hayat sürdürün.
✓Zorluklar karşısında sabırlı ve güçlü olun. İlahi mesajdaki tavsiyeye uygun bir şekilde "hayır gibi görünende şer, şer gibi görünende hayır olabileceği" düşüncesinde hareket edip her daim iyimser olmaya çalışın ki ruhen ve manen de güçlü olun.
✓Zamanınızı iyi planlayın, peygamber efendimizin "İki günü eşit geçen ziyandadır (zarardadır)" uyarısına kulak verelim ve hergün maddi ve manevi anlamda, yeni, güzel ve faydalı bilgiler öğrenmeye çalışın.
✓Arkadaş çevresi çok önemlidir. Başarıya odaklanmış, hedeflerin olan, çalışkan, ahlaklı, iradeli ve dürüst insanlarla arkadaş olunuz.
✓İnsan olsun başka canlılar olsun onlara iyi ve merhametli davranın ki manevi olarak da huzurlu olun ve Allah'ın rahmeti de üzerinize olsun. Çevreci bir anlayışla hareket edelim, bu dünya çocuklarımıza emanet bırakacağımız ve ecdadımızdan devraldığımız bir emanettir, emaneti koruyalım.
✓Ömer Seyfettin'in "Pembe İncili Kaftan" hikayesindeki İstanbul efendisi gibi gerçek bir vatansever olmak için gayret edelim. Bu karakter, her yaratılanı yaradandan ötürü seven ve vatanını karşılıksız seven bir yiĝit idi, inançlıydı, Allah'ın rızasını kazanmak için çaba gösterirdi, iradeli ve cesurdu, onurluydu, fedakardı, ahlkalı ve dürüstbidi, kanaatkârdı, samimiydi ve kimseye minnet duymamıştı...
Bizim için örnek alınacak vatansever insanlar ancak bu tür bir düşünce ve karaktere sahip olan insanlar olmalı...
✓Hedefimizde Allah'ın rızasını kazanmak olmalı, bu yoksa, hayatta yapılan her işin, sergilenen her davranışın, biriktirilen malın hiçbir anlamı yoktur, ölümle birlikte unutulur ve yok olup giderler.
✓Size düşen görevlerinizi yapmak ve başarmak için gayret gösterin. Bazen başarısız olsak da bu tür durumları başarıya giden yolda birer mola olduğunu düşünüp, yılmadan yola devam etmek lazım. Başarısızlıklar, musibetler ve belalara karşı da maddi ve manevi anlamda gerekli olan tedbirlerinizi alın, neticede ne olursa olsun herşeyin Allah'tan olduğuna tefekkür edin ve "hayır gibi görünende şer, şer gibi görünende hayır olabilir, herşeyin en doğrusunu Allah (c.c.) bilir" düşüncesinde olun. Böyle bir yaklaşım hem ruh sağlığınızı korur hem de motivasyonuzu yüksek tutar,
✓Hakikat ve gönül medeniyetinin öncü kuşağı olarak insanlığa hizmet etmekten zevk alan, adil bir dünyanın inşası, tüm insanlığın barışı, refahı ve kurtuluşu için gayret edenlerden olun ve bunun manevi huzurunu yaşayın.
✓Rabbimizin bir ismi de Âlim'dir, yâni her şeyi her yönüyle bilendir.
Kulları arasında okuyup öğrenen âlim insanları, öğrendiği güzel bilgileri hayatına tatbik eden ve diğer insanlara faydalı olanları sever, câhilleri ve tembelleri sevmez!
✓Zorluklar karşısında pes etmeyin, zorluklara karşı mücadele ederek, dua ve sabırla moral ve motivasyonunuzu yüksek tutun...
Unutmayalım; insanın hayatta karşılaştığı her zorluk ona farklı beceriler ve tecrübeler kazandırır ve neticede bu zorluklar o insanı maddi ve manevi açıdan daha güçlü yapar.
Haydi gençler!..
KADER GAYRETE AŞIKTIR... BAŞARIYA GİDEN YOLDA KARŞILAŞILAN HER ZORLUK KARŞISINDA PES ETMEDEN, SABIRLA MÜCADELE ETMEK GÜCÜMÜZE GÜÇ KATACAK VE BAŞARIMIZI ZİRVEYE TAŞIYACAKTIR ...
Niyeti hayr olanın akıbeti de hayr olur...
Alllah yâr ve yardımcınız olsun...